Známe tajemství vaření piva a i to, kde si dát dobrý oběd

Na prohlídku do nitra rohozeckého pivovaru se můžete vydat od začátku dubna do konce října, a to každý čtvrtek a sobotu. Zkušený průvodce či dokonce samotný sládek se vás srdečně ujme na nádvoří a nejdříve vás zasvětí do historie fungování pivovaru. Nebojte se, nečeká vás náročný hodinový výklad, ale pokud by vás historický kontext zajímal více do detailů, v Pivovarské Prodejně si můžete zakoupit knihu nesoucí název “170 let Pivovaru na Malém Rohozci“. Samozřejmě je nutné brát v úvahu současnou situaci. Exkurze budou opět v provozu, jakmile to umožní vládní nařízení.

Během exkurze se dostanete téměř do všech částí pivovaru, prohlédnete si varnu, spilku či sklepení. Finální třešničkou je ochutnávka piva přímo ze zdroje, a to z tanku. Mějte na paměti, že pivo, a hlavně samotné kvasnice mají rády chlad. Doporučujeme se teple obléknout, protože teploty ve sklepení klesají až na 5 stupňů. Doba prohlídky trvá zhruba 1-1,5 hodiny.

Jaké je ideální zakončení vaší návštěvy na Rohozci? Jednoznačně v Rohozecké Restauraci, která jako první a také jediná v České republice nabízí pivo Rohozec přímo z tanku. Pochutnáte si na tradiční české kuchyni, lahodných domácích dezertech a samozřejmě pivu, které se zde točí celkem z 12 píp. Základem jídel jsou kvalitní suroviny od lokálních dodavatelů a farmářů. Vzhledem k lokalitě v blízkosti Greenway Jizera můžete do restaurace pohodlně zamířit na kole, a pak vás jistě potěší letní točený hit Nealko Pomelo. V současné době funguje restaurace formou výdejního okénka.

Všichni věříme, že se situace bude vyvíjet tím správným směrem a již brzy nakoukneme pod poklici varny a oběd spláchneme řádně vychlazeným, tankovým pivem na terase.