Pro výrobu tradičního českého piva je zapotřebí tří základních surovin – voda, slad a chmel. Každá z nich hraje důležitou roli v jednotlivých částech výrobního procesu. Pro naše pivo proto vybíráme ty nejkvalitnější suroviny od českých dodavatelů, jedině tak je možné dosáhnout skvělé chuti a kvality rohozeckého piva.
Pro výrobu našeho piva čerpáme vodu z nedalekého Vazoveckého údolí. Tato voda pochází přímo z pískovcových skal Českého ráje. Do skal je vytvořeno celkem 5 zářezů, ze kterých vytéká průzračně čistá voda. Tu již nijak neupravujeme a rovnou ji používáme k výrobě rohozeckého piva. Dobrá voda je totiž klíčem k jeho kvalitě.
Pro výrobu sladu se nejlépe hodí jarní dvouřadý ječmen. Slad se z ječmene vyrábí tak, že se ječmen nejprve namočí, poté se nechá naklíčit, čímž se zrno znovu probudí k životu a vzniknou v něm potřebné enzymy. Následně se vzniklý slad suší – odborně se tomuto procesu říká hvoždění. Pro náš pivovar dodává slad nymburská sladovna, která zpracovává kvalitní sladovnické ječmeny pěstované v Polabí.
Žatecký poloraný červeňák je nejkvalitnější odrůda chmele, která se u nás v České republice pěstuje. A proto jej používáme pro výrobu rohozeckého piva. Žatecký červeňák je pro svoji kvalitu velmi oblíbený a uznávaný i v zahraničí. Má jemné aroma a vyniká výbornými pivovarskými vlastnostmi. Pro ten náš si jezdíme do chmelařství v Polepských blatech, které leží ve vyhlášené Úštěcké chmelařské oblasti.
Celý profesní život jsem pracoval v obchodě a stejnou dobu jsem chtěl obchodovat s pivem. Proto jsem, po kariéře v různých větších i menších společnostech, s radostí přijal nabídku nastoupit do Rohozce a využít své dlouholeté zkušenosti.
Můj první dojem byl ohromující – areál jako z pohádky. Pár pivovarů jsem už v životě viděl a Rohozec patří určitě k těm nejhezčím. Učarovalo mi hrabalovské pábení krásného nádvoří, opravených budov a vůně mladiny vznášející se ve vzduchu. A poloha v Českém ráji s okolní krásnou krajinou.
Samozřejmě se začaly objevovat i méně krásné stránky této mise. Velikost pivovaru nedává prostor pro konkurenci s pivovarskými obry, takže soustředit se na cenu není cesta. Bod zvratu se tak ocitl kriticky nízko. Stanovili jsme si cíle, na kterých pracujeme. Připravili jsme novou marketingovou strategii pro rohozecké výrobky, pracujeme na efektivní organizaci prodeje v tuzemsku i zahraničí, zlepšení ekonomiky skladování a dopravy. A přitom si držíme řemeslný styl výroby. U nás
uvidíte poctivou varnu, přepouštíme přes kohouty a kvasíme v otevřených spilkách.
Přijeďte se na to podívat, rádi Vám pivovar ukážeme a můžete si dát naše pivo i něco dobrého v Rohozecké (pivovarské) restauraci. Kdybych měl říct kde bych rád pivovar viděl za pár let – jako součást Českého ráje, kde se vaří poctivé řemeslné pivo za tu správnou cenu. Návštěva pivovarského areálu je stejně atraktivní a frekventovaná jako návštěva jiných atraktivních lokalit tady, máme krásné zákaznické centrum a prodejnu, přístupný revitalizovaný park a případně nějaké ubytovací kapacity pro ty, kteří se chtějí zdržet.
Ale to jsou zatím jen sny, teď vzhůru do práce! Abychom je brzy dokázali naplnit.
Dej Bůh Štěstí!
Z mladiny se odstraní hořké kaly, ochladí se na zákvasnou teplotu cca 7°C a vede se do spilky (spílání). Ve spilce se mladina zakvasí kvasnicemi a kvasí v otevřených kádích asi 7-10 dní při teplotě do 10°C. Zde vzniká hlavní podíl alkoholu a uvolňuje se CO2. Vznikne tak mladé pivo.
Mladé pivo ze spilky se přečerpá do ležáckých tanků (sudování). V ležáckých tancích pivo zraje, dokvašuje a při tom se CO2 již nemůže uvolňovat jako ve spilce, ale zůstává v ležáckém tanku, a tak se pivo sytí a získává patřičný říz. V ležáckých tancích pivo dozrává až 2 měsíce při teplotě max. 3°C. Pivo z ležáckých tanků se potom zfiltruje a naplní do přetlačných tanků.
Zfiltrované pivo z přetlačných tanků se stáčí do sudu, nebo do lahví. Právě filtrace a stáčení piva spojuje tradiční, klasickou výrobu piva s moderními trendy. Stáčírny jsou vybaveny novou, moderní technologií, umožňující finální ošetření piva a jeho balení tak, aby splňovalo náročné požadavky našich současných spotřebitelů.
Dlouho by se dalo popisovat jaké je opravdu dobré pivo, dá se mluvit o jednotlivých analytických či chuťových parametrech a o individuálním přístupu každého jednotlivce, my pivovarští z Rohozce ale tvrdíme, že opravdu dobré pivo je hlavně takové, co Vás pobízí k dalšímu napití…a tím pivo z Rohozce určitě je, protože zájem o něj stále roste…